Gammalt fönster som var sidohängt

28 april 2021 jonas olsson

På den gamla stugan eller torpet från förr kunde man njuta av naturens växlingar, titta ut över planteringar och fruktträd. Då hade man tid att dricka kaffe och äta hembakat, träffa släkt och vänner och vara tillsammans hela familjen. I köket fanns fönster sidohängt på gångjärn och man öppnade det utåt.

En liten hasp med krok hade man för att låta fönstret stå öppet. Visst var det mysigt och snyggt. Så länge det var nytt och inte alltför slitet. Däremot skulle träfönstret målas med jämna mellanrum, och ibland behövde man byta kitt som hade torkat.

 

Bomull i fönstret förr

Det var inte så välisolerat under den kalla årstiden, och det kunde dra ganska ordentligt. För att isolera placerade man bomull mellan ytterfönster och innerfönster. Kommer ni ihåg det? Som väl är kan man nu återuppleva det mysiga i att ha sidohängda fönster med eller utan spröjs och dessutom ha ett behagligt inomhusklimat med moderna fönstermaterial. Länktips: https://klarfonster.se/fonster/sidohangda-fonster

Nu är glasen av hög kvalitet och har ett lågt u-värde, som gör att värmen stannar kvar inne. Det är ingen som kittar fönster längre, och träfönster är klädda med aluminium utvändigt för att vara i princip underhållsfria. Däremot är modellerna desamma, med gammaldags charm, och fönstren passar ihop med stugans retrostil.

 

Återupplev den gamla charmen

Allt var inte bättre förr, folk fick slita hårt på landet och man hade inte så mycket bekvämlighet. Men man hade tid för varandra på ett annat sätt, och man hade en sorts frid vid sitt fönster. Vill du uppleva den där känslan, av bersåer och kaffebord, hembakat och rutig duk på köksbordet, kan du köpa nytillverkade sidohängda fönster.

De har alla fördelar som man får med med moderna fönster, och du kan uppleva retro-känslan och bara vara närvarande i stunden, vid köksbordet med kaffekoppen och kakorna.

Fler nyheter