Många varianter på ny glasvagn

10 juni 2022 Lily Hansen

editorial

Lyft blicken mot närmsta fönster. Vad ser du? Troligen svarar du vad du ser utanför fönstret. Möjligen svarar du vad du ser för gardiner och krukväxter i fönstret. Om du håller på att renovera gamla fönster kanske du svarar att du ser att fönsterkarmarna behöver målas om. 

Det är nog inte många som skulle svara på frågan att de ser ett fönsterglas. Det är ganska naturligt, för glaset syns ju knappt alls. Det bara finns där och skyddar mot väder och vind samtidigt som det släpper in ljus och låter dig titta ut på omvärlden. Man borde egentligen vara tacksam för glasmästarnas arbete.

Har du någon gång sett en liten lastbil med en glasvagn på flaket? Där kan stå stora skivor av glas, som är tryggt förankrade på vagnen. Det får man i alla fall förutsätta att de är. Annars är det lätt att föreställa sig att glaset skulle gå sönder när lastbilen kör på gropiga vägar. De som konstruerar sådana glasvagnar måste verkligen veta vad de gör.

 

ny glasvagn

 

Med en anpassad glasvagn undviker man glaskross

Den som har behov av en ny glasvagn kan gå in på https://www.glasmek.se/nya-produkter/vagnar för att komma i kontakt med en tillverkare. Med dem kan man diskutera vilka behov man har, såsom hur stor vagn man behöver samt om den ska vara dubbelsidig eller enkelsidig. Ska den kunna hålla glasprofiler eller större rutor? Ska den kunna användas som lagervagn i verkstaden eller som transportvagn? Ska den ha broms och vilken typ av hjul ska den ha?

Det finns hur många olika varianter som helst att välja mellan, och tur är väl det. Även den som inte arbetar med glas förstår lätt hur viktigt det är att anpassa glasvagnen efter det som ska förvaras i den. Om glaset inte sitter stadigt i vagnen är nämligen glaskross att vänta.

Fler nyheter