Om du lider av grå starr

20 maj 2022 william eriksson

editorial

Lider du av dimmig, grumlig syn, ljuskänslighet och problem med bländning? Då kan det vara grå starr du drabbats av. Grå starr, eller katarakt som det också heter, innebär att ögats lins grumlas och synförmågan stegvis blir alltmer nedsatt. 

Tillståndet är vanligt förekommande hos äldre men kan uppkomma i alla stadier i livet. Att inte kunna se ordentligt kan sätta många käppar i hjulet och kan medföra stor frustration. Vad som då är viktigt att tänka på är att man inte är ensam och att hjälp finns att få ganska snabbt.

 

Grå starr går att behandla

När du söker hjälp för dina besvär får du först genomgå en konsultation. En läkare bedömer de optiska förhållandena och ger därefter ett utlåtande ifall operation är nödvändig eller inte beroende på hur nedsatt din syn är. Alla tillstånd behöver inte opereras, i varje fall inte omedelbart då sjukdomen utvecklas långsamt.

En operation för grå starr går enkelt och smärtfritt och är klart på endast 10 minuter. Det är alltså ingen operation du behöver gå och oroa dig över flera dagar innan, det är över innan du vet om det. Vid operationen byts ögats lins ut mot en ny konstgjord lins och därefter kan du se precis som vanligt igen.

 

grå starr

 

Okänd orsak till uppkomst

Det bedrivs än idag forskning om varför grå starr är så pass vanligt hos äldre samt orsaken till dess uppkomst. Några orsaker som påvisats orsaka grå starr är bland annat hög utsatthet för solljus, rökning samt genetiska kopplingar. Däremot finns det ingen direkt förklaring varför så många äldre drabbas.

Om du lider av grumlig syn rekommenderas du att söka hjälp och få din synproblematik kontrollerad av en läkare med expertis. Tack vare den medicinska utvecklingen kan grå starr idag behandlas och du kan återgå till ett normalt liv igen med återställd synförmåga.

Fler nyheter