Det går inte att förneka att våra städer blir allt mer oroliga. Det känns som om att vi lever i en tid då konfrontationer av olika slag är oundvikliga, som om att vi har nått någon sorts kokpunkt.
Det är i dessa situationer som skogen, landsbygden och livet utanför staden blir en trygg plats för många av oss. Det är härute som vi finner den ro och det lugn som krävs för att vi ska finna oss själva igen.

Skogen läker och lär oss

Att skogen har en välgörande effekt på oss människor är väl dokumenterad. Det är bland annat därför som man kan få så kallade skogsbad utskrivna på recept numera. Att spendera tid i naturen gör oss gott, lättar på vår eventuella oro och gör vårt inre mottagligt för att läka.

Tänk att själv få gå på en skola i Malmö, eller snarare strax öster om staden, där vi från barnsben får spendera mycket tid ute i skogen. Där vårt klassrum är grönt och utan några väggar och tak. Så är det att vara elev på Skabersjöskolan.
Här tillämpar man nämligen den så kallade ur och skur-pedagogiken där klassrummet till största möjliga mån är förlagd utanför skolan som byggnad.

Gissningsvis kommer därför denna sorts skolgång och uppväxt därför föra med sig att vi också blir tryggare som individer. Att för resten av sitt liv känna att man är trygg i skogen är verkligen en gåva att ge våra barn. Trots allt var denna inställning till skogen den rådande här i Norden fram tills nyligen. För bara några generationer sedan hade hela familjen de kunskaper som krävdes för att på olika sätt kunna frodas i skogen – året om.

Det är värt att tänka på när vi idag lever i oroliga tider. Kanske kan vi finna lugn och trygghet ute bland stammar och mossor?

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>