Tandhälsa är ett vackert leende och tänder som sitter rätt i munnen. Det är också att man drar tandtråd där tandborsten inte kommer åt. Det är också att slippa plågas av tandvärk, så att man får tänder lagade när det behövs. Man kan behöva ersätta tänder som saknas. Det är inte bara för utseendets skull man måste sköta sina tänder. Man måste också göra det för att undvika infektioner och hälsoproblem. Ny forskning sätter fokus på hur viktig tandhälsan är för vårt välbefinnande.

 

 

Lagning, rotfyllning och underhåll

Man tar röntgenbilder för att kontrollera tändernas status, och om det behövs gör man en lagning. Regelbunden kontroll är viktigt, så att man upptäcker hålen i tid. Tandhygienisten tar bort tandsten och putsar till dina tänder, kanske penslar på fluorlack. Ibland behöver man rotfylla en tand, och då kan man behöva göra proceduren två gånger för att det ska bli bra. Din tandläkare berättar vad som ska göras och varför, och du får goda råd och passande hjälp.

 

Käkkirurgi och implantat

Ibland kan man ha verkliga problem med bettet. En duktig tandläkare förstår dig och bemöter dig professionellt, så att du får den behandling du behöver, oavsett vilka besvär du har eller var du bor. Det finns hjälp att få, till exempel av en tandläkare i Sollentuna. Man försöker undvika att dra ut tänder, men när de sitter helt fel kan det ändå behövas. Man kan också få helt nya tänder, s.k. kronor, eller flera tänder på en gång, bryggor, som ersätter de tänder som man har förlorat.

 

Skenor för korrigering

Behöver du ha tandställning, finns det bra alternativ numera, som knappast känns. Skenor kan i vissa fall sättas fast på tändernas baksida med skonsamma fästen, så att de inte syns speciellt mycket. Det är enkelt att få hjälp så att tänderna sitter rätt och blir lättare att borsta.