Transportera vovvar med hundbur i bil

17 november 2021 patrick pettersson

editorial

Att resa är roligt. Att vidga vyerna och få se mera av världen är härligt. Att köra till jobbet och hunddagis är kanske mindre härligt, men fortfarande praktiskt. I bilen kan man ta med både människor, djur och bagage utan att behöva släpa på tunga saker.

När hundar ska åka bil är det alltid lika viktigt att tänka på säkerheten. Även om du själv tycker dig vara säkerheten själv kan olyckor orsakas av tillfälligheter och drulliga eller rentav farliga medtrafikanter. Då gäller det att ha sett till att alla som reser i din bil har tillräckligt skydd.

 

Hundbur skyddar alla i bilen

Något alla vet men inte alla tänker på till vardags är vad fart och inbromsning kan åstadkomma. Även vid sävliga innerstadsfarter blir föremål, människor och djur många gånger tyngre vid en kraftig inbromsning. En liten hund på två kilo väger åttio kilo vid inbromsning i 50 km/tim. Det vill du inte ha i ryggen.

Jordbruksverkets regler säger att en hund ska säkras och aldrig vara lös i bilen under färd. Du kan också få böta. Så – har du inte redan skaffat hundbur bil så är det dags. Inte minst för hundens skull.

 

image

 

Hur är en bra hundbur beskaffad?

En bra hundbur är anpassad till storleken på din hund. Jycken ska kunna ligga bekvämt i sin bur men buren ska inte vara så stor att hunden far omkring i den om ni skulle råka ut för en olycka. Bekväm men inte jättestor, alltså.

Givetvis ska en hundbur vara typgodkänd och testad. De flesta hundburar är låsbara och har en “reservutgång” på baksidan. En filt gör buren bekvämare för din hund. Buren monteras med medföljande kraftiga remmar i bilen. En hundbur räddar liv och gör dig till en ännu säkrare förare. Glöm inte att ta med vatten och rasta ofta vid långresor.

Fler nyheter