Varför och när ska man överväga tandreglering

22 december 2022 Alma Bareisyte

editorial

Ortodonti är en gren av tandvården som specialiserar sig på diagnostik, förebyggande och behandling av tand- och ansiktsfel. Det kan handla om att flytta tänder, omforma käkar och anpassa bett för att säkerställa en korrekt fungerande mun. Tandregleringens historia går tillbaka till antiken då den användes för att korrigera mindre felställningar med hjälp av grova metoder som band eller trådar som fästes på tänderna!

I modern ortodonti används avancerade material och tekniker för att uppnå bättre resultat. Det finns några olika typer av ortodontiska behandlingar – traditionella metallspännen, klara keramiska spännen och invisalign som är ett nästan osynligt sätt att räta ut tänderna utan metallfästen eller trådar. Många människor väljer denna typ av tandreglering eftersom den är mindre synlig och därmed mera kosmetiskt tilltalande.

Tandreglering

Varför ska man överväga tandreglering

Ortodonti är viktigt eftersom det kan bidra till att förbättra utseendet på en persons leende och självförtroende, men ännu viktigare är att det bidrar till att hålla tänderna friska genom att korrigera felställda bett och förebygga tandköttssjukdomar eller andra munhälsoproblem.

Ortodontisk behandling kan utföras i vilken ålder som helst beroende på individens behov. Generellt sett rekommenderas tidigt förebyggande och ingrepp för barn i åldrarna sex till tolv år eftersom deras ben fortfarande utvecklas. Det blir dock allt vanligare att vuxna söker ortodontisk vård på grund av förbättrade lösningar som tillgodoser livsstilsbehov

Det är viktigt att notera att ortodontisk behandling inte är en snabb lösning. Behandlingstiden varierar beroende på hur allvarligt fallet är, men varierar vanligtvis mellan 12 och 18 månader. Det är viktigt att upprätthålla regelbundna besök hos din ortodontist och vara konsekvent med tandborstning och tandtråd under behandlingen för att uppnå bästa möjliga resultat. Ortodontisk behandling kan vara en långvarig process, men det är det är värt det i slutändan eftersom du kommer att ha ett friskt och vackert leende i många år framöver.

Fler nyheter