Behöver du hitta en sjukgymnast i Köping?

26 februari 2021 patrick pettersson

Numera har de allra flesta hört att sjukgymnasterna kallas för fysioterapeuter. Men har du koll på vad en sådan gör? Har du besökt en fysioterapeut, eller sjukgymnast, någon gång? Kanske fått behandling eller ett träningsprogram? Ofta jobbar de med träning och rehabilitering av skador, men de jobbar även förebyggande så ofta det går. 

Det finns till exempel fysioterapeuter som jobbar med ergonomiska frågor på arbetsplatser. Då besöker de kontor eller hemvård, sjukhus och liknande och ser över hur de anställda jobbar. De ger tips på bättre arbetsställningar, sittställningar, lyfttekniker med mera. Det blir alltså ett förebyggande arbete när de gör en allmän genomgång. Har en av de anställda däremot redan fått problem är det givetvis behandling i kombination med översyn av arbetsplatsen som gäller.

Går du till sjukgymnasten och får massage? 

En sjukgymnast i köping jobbar ofta med träning och ger övningar till sina patienter. För att få bra effekt i dessa övningar händer det att fysioterapeuten även ger en massage eller stötvågsbehandling på det ömma området. Detta gör de för att träningen som patienten gör själv ska kunna ge bättre resultat. Läs mer om hur en fysioterapeut jobbar hos en praktik, som exempelvis http://www.slottspraktiken.se/

Specialinriktningar för sjukgymnast

Förutom den grundläggande utbildningen till sjukgymnast, eller fysioterapeut som det nu alltså heter, så finns det många vidareutbildningar. För att ens få använda titeln behöver du ha läst tre års utbildning och fått legitimation från Socialstyrelsen. Därefter kan du alltså välja att vidareutbilda dig inom olika specialistområden. 

Kanske har du blivit rekommenderad att besöka en viss sjukgymnast för att hen är bra på idrottsskador, eller på att behandla med akupunktur? Det är bara ett par av alla specialiseringar du kan träffa på. Någon är kanske extra bra på barns hälsa, eller ohälsa hos äldre, för att de har samlat på sig mycket erfarenhet inom det området.

Fler nyheter