Husmanskost smakar alltid bra i Stockholm

17 juni 2021 jonas olsson

När folk åker på semester utomlands säger många av dem att de gör det bland annat för matens skull. De vill äta pizza i Italien, dricka vin i Frankrike eller avnjuta riktig grekisk tzatziki. Men efter varje utlandsvistelse är det ändå efterlängtat att komma hem till Sverige och äta riktig svensk husmanskost. Det som du har växt upp med, det som du är van vid och den mat där du verkligen vet vad du får och inte bjuds på några onödiga överraskningar. 

Det är möjligtvis inte särskilt exotiskt med stekt fläsk och bruna bönor. Men när du kommer hem till Stockholm efter en utomlandssemester är antagligen det enda du vill äta typ falukorv med stuvade makaroner, kålpudding eller kalops med potatis. Det må låta tråkigt, osexigt och vardagligt, men det är åtminstone vår mat. Vår svenska mat som alla stockholmare och svenskar har en relation till.  

 

Bättre mat för andedräkten

Folk kan få tycka att det är tråkigt om de vill. Det finns ingenting som hindrar dem från att äta kebab, falafel, tacos eller någon annan mat med en uppenbar utländsk härkomst. Men husmanskost, det är något speciellt. Du kan få lov att vara tråkig om det är nu är så tråkigt. Faktum är att det är mat som förekommer i antagligen vartenda hushåll i Stockholm, åtminstone i någon form. Gott är det dessutom.  

Det är till och med så gott att du borde googla “Husmanskost Stockholm” för att ta reda på vilka restauranger i stan som erbjuder de traditionella maträtterna på sin meny. Perfekt att besöka sådana typer av restauranger på lunchen, när du inte vill dränka din mun och andedräkt med kebab och vitlökssås när du ska sitta i möten resten av dagen. Då är det mycket bättre att lukta köttbullar med potatis och lingon i munnen, eller hur? 

Fler nyheter