Menu är ett designföretag som grundades år 1976. Det är, som så många andra geniala och framgångsrika designföretag, från vårt grannland Danmark. I styrskutan står idag Joachim Kornbek Engell-Hansen, som varumärkes- och designchef, barnbarn till grundaren. Företaget har samarbeten med talangfulla designers i toppklass världen över och resultaten blir möbler, lampor och accessoarer till hemmet, såsom speglar, ljusstakar, vaser, krukor, tvålpumpar, grytunderlägg, krokar, skålar, blomspaljéer, väggklockor… Ja, listan kan göras väldigt lång och den kommer förmodligen, och förhoppningsvis för alla designvänner, fyllas på vartefter tiden lider.

 

 

Gammal oljelampa i nytt format

 

Av alla designfavoriter hittar man bland annat lampor från Menu, som till exempel bordslampan JWDA med betongfot och mässingsdetalj. Denna skulle kunna vara bilden av dansk designminimalism i ett nötskal. Just den lampan är ett verk av Jonas Wagell som är en designer baserad i Stockholm (alltid skönt att kunna sno åt sig lite av äran när designscenen egentligen är av dansk dominans). Inspirationen till lampan kommer från de gamla oljelamporna, men här skapad och paketerad i en smidigare och mer användarvänlig variant. Förutom snyggheten är kanske det bästa med den lampan att knappen har en dimmerfunktion – precis som en oljelampa.

 

Ta in på The Audo

 

För alla Menuälskare, eller för vilken designälskare som helst egentligen, finns sedan maj i år det ultimata resmålet, nämligen ett designhotell signerat Menu. Hotellet, som heter “The Audo”, är tänkt som en kreativ mötesplats. Inredningen består till största delen av Menu, men det har även lagts till en del vintageföremål för att få den exakt rätta känslan. Förutom hotellrum finns där café, restaurang, konceptbutik och showroom. Menus huvudkontor har även flyttat in här. Så om du är en designvän, eller till och med ett designfreak – packa genast väskan och bege dig till Nordhavn i Köpenhamns nordligaste hamnkvarter. Där väntar The Audo på dig!