Trädbeskärning i Malmö måste ske på rätt sätt

15 december 2021 jonas olsson

editorial

De flesta träd mår bra av att beskäras. Det gör dem starkare och mer livskraftiga. För fruktträd är beskärning extra viktigt, då det har betydelse för hur mycket frukt trädet kommer att få. Men med trädbeskärning kan man också påverka formen på ett träd och hur stort det kommer att bli. 

Att beskära träd som står i bebyggelse, nära kraftledningar och hus, är därför en nödvändighet. Många slarvar tyvärr med detta, vilket då får till följd att man i stället måste fälla trädet. 

Trädbeskärning måste dock göras på rätt sätt, annars kan den ha motsatt effekt och göra trädet svagare, eller göra att det blir mer mottagligt för sjukdomar. Man måste ta hänsyn till syftet med beskärningen och vad för slags träd det är. En trädbeskärning i Malmö måste också ske vid rätt tidpunkt i trädets liv, men också vid rätt tidpunkt på året. Många fruktträd ska exempelvis beskäras under juli, augusti och september, fast stenfruktträd mår bättre av att beskäras på hösten.

 

image

 

Gamla träd kan bli stressade

Har man övertagit en äldre fastighet med många gamla förvuxna träd som inte har beskurits på länge, gäller det att vara försiktig med trädbeskärningen. Gamla förvildade träd blir lätt stressade när man beskär dem, vilket kan göra att kraften kan rinna ur dem om man beskär för mycket på en gång. De ska i stället beskäras lite åt gången och ofta. 

Det kan vara svårt att själv vet hur ofta man ska beskära träden och när, men också var man ska kapa de olika grenarna. För att träden inte ska ta skada utan i stället få en beskärning som lyfter dem, gör man bäst i att anlita en arborist. Vill man kan man givetvis vara med vid beskärningen och se hur det går till. Kanske klarar man då av den själv nästa gång?

Fler nyheter