Speed cube shop för snabb tävling 

27 december 2020 jonas olsson

Rubiks kub är ett klassiskt tidsfördriv, en kub som man ska vrida och vända på. Varje sida består av nio små rutor i olika färg, så kuberna är 3×3 på varje sida. Utmaningen är att vrida på dem i alla möjliga riktningar så att man får samma färg på varje sida. 

Spelet uppfanns på 1970-talet av ungraren Ernö Rubik, och rubiks kub har blivit en klassiker som har följt med i generationer. Man har uppfunnit nya färger och former, och ungdomar har nu fler olika modeller att välja mellan och kan tävla på tid i speed cube. Kuberna är för det mesta gjorda i färgglad plast, och ibland är de försedda med klistermärken.

Hur fungerar speed cube? 

Ska man tävla på tid måste kuben kunna vridas och vändas utan friktion, och därför har man uppfunnit en magnetisk funktion som möjliggör detta. Nu kan man tro att kuben är en dyrbar leksak, men så är det inte alls, för det är en relativt billig och rolig liten pryl som passar alla. 

Den nya tekniken gör att en kub kan vridas mycket snabbt och inte alls är trög. Corner cutting är en speciell funktion som gör att kuben skär hörn för att vinna tid. Denna sorts kub tolererar också ett visst slarv vid vridningarna. Det anordnas uppmärksammade tävlingar i speed cube, och det är en utmaning för dem som är väldigt snabba och har bra reaktionsförmåga.

Stor variation i modellerna 

Vill du bara ha något för händer, kan du köpa flera olika sorters kuber. De har både olika färg och olika form. Svårighetsgraden ökar förstås med antalet rutor, så en kub med sidorna 7×7 är mycket svår att lösa. Du hittar lätt det du söker på exempelvis speed cube shop som har ett stort sortiment av kuber. Internet är en guldgruva för den som letar där.

 

Fler nyheter