Stormsäkring markis vid starka vindar

27 december 2020 jonas olsson

Om man har en husbil eller husvagn och använder sig av en markis, som man vill behålla vid tufft väder, så är det klokt att skaffa sig en stormsäkring markis. Det är ett system som gör att markisen får så bra förankring som möjligt, på så många punkter som möjligt. Om man gör det enligt konstens alla regler så kan markisen bli kvar på sin plats också vid mycket höga vindhastigheter

Man bör ändå vara förutseende och ta bort markisen om det blåser alltför kraftigt. Det gäller också om man vill använda sig av markisen i sitt hem, för något tillfälligt som en fest eller mer permanent användande.

Ett rejält vindfång

Eftersom markisen sticker ut från väggen på husbilen eller husvagnen och endast har fastsättning mot den enda väggen, så är det stora möjligheter för vinden att få tag i markistyget. Så även om man ordentligt förankrar markisen med en stormsäkring så bör man också tänka till lite. Med en ordentlig stormsäkring kommer markisens stomme att sitta fast mycket bra och vara svår att rubba. men den svaga punkten blir då tyget. 

En rejäl blåst är som om man skulle stå och slita och dra med all sin handkraft under lång tid, vilket förstås skulle innebära att tyget börjar lossna och slitas sönder. Därför är det lämpligt att ta av tyget vid mycket höga vindstyrkor. 

Man bör även använda sig av sidorna på markisen vid medelhöga vindstyrkor. Det är ett sätt att hindra vinden från att komma under markisen och sätta ett hårt tryck därifrån. Istället får hela markisen ta emot vinden från utsidan, vilket inte blir samma styrka som om den kommer in och underifrån.

 

Ta hand om sin utrustning

Precis som man tar hand om sin husbil eller husvagn så är det viktigt att man håller koll och ordning på sin markis och allt som har med den att göra. Laga gärna tyg som gått sönder så att inte värre skador sker. En liten reva kan man laga utan att det syns, men får vinden tag i tyget så kan det rivas sönder helt och hållet. 

Se även över stormsäkringen och alla andra delar på markisen med jämna mellanrum. En markis som far iväg med vindens kraft kan ställa till med mycket skada på både person och egendom. Håll därför koll på hur vädret ändras beträffande vindstyrkan. Om du är rädd om markisen och stormsäkrar den så håller den sig fin mycket längre.

Fler nyheter